top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJohan klappe

Hoe ga jij om met werkdruk?


Soms kan het zijn dat je in je leven iets moet doen waar je tegenop ziet; zoals een tentamen, een operatie of misschien wel die deadline op werk? Het kan zijn dat je hier zelfs overspannen van raakt! Herkenbaar? Je ben niet de enige!

Alhoewel de meesten van ons kampioen partime werken zijn, is de gemiddelde werkdruk in Nederland erg hoog. Veel bedrijven die vragenlijsten versturen onder de werkdruk bij werknemers krijgen slechte resultaten terug. Bij sommige bedrijven is er zelfs sprake van een hoog ziekteverzuim door werkdruk.

De werkdruk en het stressniveau in Nederland is de laatste tijd aanzienlijk gestegen. Het aantal burn-outs onder jonge mensen ook! Dit komt omdat we leven in een haastmaatschappij. Alles moet sneller. Overal waar het kan moet tijd worden bespaard. Bij het reizen, werken en eten besparen we tijd en daarnaast blijven we natuurlijk altijd bereikbaar en maken we ons zorgen om eigen en andermans verwachtingen.

Kortom: we winnen enorm veel tijd, maar we hebben minder tijd dan ooit te voren.

Een reden voor de toename van stress onder de beroepsbevolking is dat steeds meer banen zijn gericht zijn op het werken met informatie. Bijna de helft van de beroepsbevolking behoort inmiddels tot deze groep. Thuis word vaak doorgewerkt en tot rust komen is er dan niet meer bij. Er kan chronische vermoeidheid ontstaan. Daarnaast nemen ook de eisen die er aan werknemers worden gesteld door werkgevers in hoog tempo toe. Terwijl vaste contracten nauwelijks nog worden gegeven. Dit zorgt vooral onder jongere werknemers voor extra spanning.

Belangrijk is dat je blijft luisteren naar je lichaam en voor jezelf grenzen stelt. Leg bijvoorbeeld na negen uur 's avonds je telefoon eens weg. Probeer hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden en maak voor jezelf een onderscheid wat is belangrijk om nu te doen en wat niet. Is voor je gevoel alles belangrijk en loop je constant achter de feiten aan? Bespreek eens met je collega's hoe zij hun week indelen. Wie weet pak je het helemaal verkeerd aan of misschien moet je toch voor een andere uitdaging gaan die beter bij je persoonlijkheid past.

Voor mensen met een hoge werkdruk en of spanningsklachten biedt Prevent release massages aan. Deze massages kunnen ook iemand voorbereiden op een spannende gebeurtenis zoals een operatie, examen of bruiloft. Liever tijdens je werk een ontspanningsmoment? Boek dan de stoelmasseur om een stoelmassage op je werkplek te komen verzorgen. Tip je leidinggevende over de stoelmassages bij bedrijven die Prevent biedt.

173 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page